Okosan stílusos

Okosan stílusos

Egyedit alkotni Erdélyben: Andor Z Podcast

2024. július 18. - Zatoschil Ballai Andor

cover_facebook.jpg

Újságiróként úgy gondolom fontos néhány szabályt betartani, mikor cikket írunk. Tavaly végeztem el az újságírást a magyarországi médiaképzőn, azóta több cikkem is jelent már meg magyarországi portálokon és erdélyi újságokban is. Mikor egy nagyobb cég vagy újságírói portál publikálja a munkámat fontos, hogy konkrét tényeket közöljek cikkeimben, hiszen az adott szerkesztők is átolvassák cikkeimet publikáció előtt, így kifejezetten örülök, hogy olyan minőségi portálok és újságok publikálták munkáimat, mint a magyarországi Díszpolgár vagy az erdélyi Források. Minden újságírónak kell legyen egy perspektívája, amiből kiindul, másképp nem születne cikk. A száraz tények közlése mellett igenis kell egyfajta levezetés, bemutatás, amely érdekessé teszi az adott írást. E cikkem azonban most más lesz a korábbiaktól, nem más divatbéli eseményeket vagy tervezőket mutatok be, hanem írok a saját műsoromról, amit tavaly alapítottam.

A podcast fogalma már napjainkban nagyon elterjedt, mindenki szokott valamilyen típusú podcastet hallgatni, én is lelkes podcast hallgatóként kezdtem el saját műsort készíteni. Lakatos Levente podcast beszélgetéseit lelkesen hallgattam, azt hiszem ő volt a fő inspirációm, hogy saját műsort készítsek. Erdélyben is akadnak podcast sorozatok, de leginkább román nyelvűek. De mivel itt is hatalmas a magyar népesség, vannak külön magyar TV csatornák, újságok, és podcast sorozatok is, események, fesztiválok. Magyarnak lenni Erdélyben egyszerűen a lehetőségek tárháza, végtelen opciók hada áll előttünk. Így nem volt kérdés, hogy a műsorom is magyarul fog menni, mivel már van egy kialakult hallgatóságom. Az első epizódok vállalkozókkal, tanárokkal, ismerősökkel voltak, amelyek segítettek megalapozni a későbbi brandem, az Andor Z Podcast sorozatot.

podcast_promo.jpgErdélyben 2 elég sikeres magyarul beszélő podcast van, mindkettő az Erdély TV-ben hallgatható, nézhető. Az egyik a pszichológia és az emberi személyiség rejtelmeit elemzi, Pszichotrillák néven fut Kádár Annamária vezetésében. A másik jelentős podcast a hitet tárgyalja Keresztutak néven, Keresztes Attila rendező és Szénégető István lelkész vezetésével. Azonban divatról szóló magyar podcastre még nem volt példa az erdélyi palettán. A műsorom ezt a hiányt pótolja az erdélyi piacon.

Az Artwise non-profit divat egyesülettel korábban együtt dolgoztam, mivel ők szerveznek évente többször is divatbemutatókat Erdélyben, ahol magyar tervezők munkáit mutatják be a kifutón. Néhány divattervező volt már a műsoromban és mivel az Artwise csapat engem is felkért már többször modellkedni, így értelemszerű volt egy hosszabb közös munka. Tehát a podcast műsorom egyértelműen a divatra fokuszált és egy egész sorozat lett belőle, miszerint erdélyi divattervezőkkel készítek podcast interjút. A műsoromban mesélnek a karrierjükről, és arról is, hogy honnan merítenek inspirációt, illetve, hogy milyen az erdélyi divatpaletta. Az Artwsie-al való közös munka Oláh Ildikóval indult, ugyanis vele készítettem interjút, az Artwise-nak és nekem is jól jött a közös munka, reklámozás és networking. Hetente jelentek meg epizódok az Artwise hivatalos oldalán az én podcast műsoromból, amelyek meghallgathatóak a Youtube csatornámon.

A visszajelzések mindeképpen pozitívak voltak, az embereket érdekli a podcast, és az is, hogy az adott kortárs vagy modern vonalat képviselő divattervező milyen kollekciót dob piacara vagy, hogy éppen miből merít inspirációt. A Youtube csatornámon való publikálások és az Artwise hivatalos oldalán lévő heti reklám után értelemszerű volt egy külön Instagram és Facebook oldalt készíteni az Andor Z Podcast műsornak, amely mostmár követhető a közösségi portálokon is, ott mindig posztolom a legújabb interjúkat vagy eseményeket.

vibe.jpg

Mivel minden minimális szerkesztés, meghívás, beszélgetés és azoknak rögzítése is rám hárul, így még büszkébb vagyok arra, hogy egyedül képes voltam létrehozni egy műsort. Több tervező köszönte már meg nekem, mivel rengeteg tehetséges erdélyi divattervező dolgozik keményen és veszt rész minden divatbéli eseményen. Vendégem volt már Márton Krisztina is, aki a marosváráshelyi Teleki Téka által ismertebb sok ember számára, de évente szervez divatbemutatót Marosvásárhelyen is. A podcast műsorom mindenk erdélyi divattervezőnek hangot és lehetőséget ad, hogy megmutassa munkásságát, beszélhessen alkotásairól.


A tavalyi debütálás után idén egy fokkal magasabbra tettük a mércét a publikációt és a reklámot illetően. Idén januárban a műsorom kapott egy reklámcikket is az erdélyi Források újságban, az Artwise azóta is reklámoz az oldalukon és mindezek mellett idén meghívott voltam a legnagyobb erdélyi magyar fesztiválra, a Vibe-ra, mint újságíró, az Artwise és a podcast műsornak köszönhetően. A Vibe fesztiválon nem podcast, hanem videó interjúkat készítettem tervezőkkel és új tervezői kapcsolatokat hoztam létre. Az újságokban való szereplés, az Instagram reklám és a fesztiválokra való meghívás mind hozzájárult a műsorom reklámozásához és ahhoz, hogy új szakmai kapcsolatokat teremtsek. Következő lépés mindenképp ezen dolgok folytatása, akár egy TV szereplés is és aktívan résztvenni az Erdélyben történő divat eseményeken.


Zatoschil-Ballai Andor (Andor Z)

A bejegyzés trackback címe:

https://okosanstilusos.blog.hu/api/trackback/id/tr1718449751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása