Okosan stílusos

Okosan stílusos

A hírnév két oldala - Fény és sötétség

2023. július 09. - Zatoschil Ballai Andor

A hírnév szó után mindenkinek hasonló konceptus jut az eszébe, hírességek akik a reflektorfényben élnek, de ha jobban belegondolunk, mint minden más konceptusnak, úgy a hírnévnek is van jó és rossz oldala. Van csodálatos, ragyogó, fényes oldala, amikor amolyan fénykorszakon megy keresztül egy sztár vagy egy bulvárban koslató celeb. Ugyanakkor van egy romboló, sötét, süllyesztő oldala is, amikor a ragyogó sztár megindul a lejtőn és sok esetben sajnos örökre a mélybe zuhan. A hírnév konceptus ragyogó és pusztító oldalát két különböző világsztárral fogom bemutatni, egyikőjük a fényt, a reményt és a ragyogást jelképezi, a hírnév jó oldalát. A másik híresség pedig a sötétséget foglalja magába, a zuhanást, a pusztítást és a depressziót. Nyílván mindkét személy komplex, egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, de példájuk tökéletes lehetőség lesz arra, hogy bemutassam a hírnév mennyi jót és rosszat képes csinálni egy tehetséges és sikeres emberrel.

zatoschil-ballai_andor_podcast_10.png

A fényt Britney Spears jelképezi. A ragyogó, naiv, szőke popsztár, aki valóban megjárta a poklot is, de talán ő az élő példa rá, hogy az ember a saját hamvaiból is képes feltámadni. Egy erős egyéniség, aki trendet teremtett és tökéletesen bemutatható sikerein és kudarcain keresztül, hogy a hírnév nem pusztít el feltétlen, de megerősít, hogy újult erővel térj vissza. A sötétség jelképe pedig Amy Winehouse, aki bármennyire is küzdött a hírnév és saját démonjai ellen, végül azok legyőzték őt és nem volt menekvés a számára. A két énekesnő között jelentős hasonlóságok és különbségek is vannak, amiket gorcső alá fogunk venni a következő sorokban.
Britney és Amy műfajban és stílusban ég és föld, akár a nap és hold, vagy jelen esetben mondhatni, hogy fény és sötétség. Britney egy nagyon életvidám és könnyűzenei műfajban vált világhírű énekesnővé, ahol a legnagyobb slágerei inkább provokatív, túlfütőtt és szexuális tartalmuak voltak, mint a mai pop előadók munkái. Amy Winehouse azonban a Jazz és Blues műfajban ért el világhírnevet és dalai leginkább depressziós, sötét, mély jelentésűek, ahol a hangja túlszárnyalja még a profi zenei aláfestést is. Britney dalai azonban leginkább a producerek munkáinak köszönhetően lettek nagy slágerek és vokális képessége háttérbe szorult a túlszerkesztett pop dalokban.

Ahhoz azonban kétség sem fér, hogy mindkét előadó magával ragadó a saját stílusában. Britney dalai hangja miatt egyediek, ha nem is vokális képességei miatt, de egyedi a hangzása és fellépésein a koreográfia egyszerűen elvarázsolja a közönséget. Egy életvidám szőke energikus koreográfia bombaként ismertük meg és ilyen is maradt karrierje nagy részében. Amy pedig élőben sokszor még a studió verziónál is jobban hangzott és erős hangja magával ragadta a közönséget, ahol az agyontetovált teste és fekete méhkas haja is, egy egyéniség volt, hiszen összekeverte a hetvenes évekbeli női zenekarok stílusát a saját stílusjegyeivel, így pedig igencsak szokatlan és egyedi volt a 21. századi zeneiparban.

eammo0qwoai82ca.jpg

Amy Winehouse 2007-ben ért el világhírnevet Back to Black albumának köszönhetően, de a sok szakmai elismerés és siker mellett rengeteg támadás érte az énekesnőt, hiszen drog problémával küzdött és a lesifotósok állandóan a nyomában voltak, így mindennap új botrány és kitalált vagy részben igaz hír jelent meg a Grammy díjas diváról. Ugyanebben az évben volt Britney Spears világot meghökkentő hajborotváló jelenete, ami az egész világot lesokkolta. A 2007-es évet azóta is Britney egyik legrosszabb éveként emlegetik, hiszen váláson ment keresztül, a gyerekei felügyeleti jogát elvesztette, a lesifotósok állandóan a nyomában voltak és magánélete vagy egy örömteli pillanat nem igazán jutott neki ebben a viharos évben.

Hasonló szempont az is, hogy ebben a periódusban használták ki őket a férfiak. Kevin Federline egy háttértáncos volt, egy líceumból kieső diploma nélküli férfi, aki egyértelműen élvezte a figyelmet, amit Britney mellett kapott, hiszen kapcsolatuk létrejötte után saját rap albumot készített, amire azonban nem sokan voltak kiváncsiak. Nem sokkal válásuk után Kevin mellé helyezték el a gyerekeket, Britney pedig teljesen elvesztette a felügyeleti jogot, Kevin pedig a mai napig profitál abból a gyerektámogatásból, amit Britneytől kap havonta. Amy Winehouse pasiját csak a brit Kevinként emlegetik. Blake Fielder Civil egy nem túl intelligens, nem túl sikeres drogfüggő férfi, akit Amy a londoni klubbokban ismert meg, Blake számára nyílván előnyös volt, hogy egy multi milliomós pop díva mellett a heroin és egyéb kemény drogokhoz való hozzáférés határtalan. Blaket azonban letartoztatták drog csempészet miatt, az énekesnőnek pedig nem volt köze az ügyhöz és Blake börtönben való időtöltése alatt Amy továbblépett, leszokott a drogokról, onnan kezdve az alkohol maradt a társa.

zatoschil-ballai_andor_podcast_11.png

A viharos 2007 után Britneyt akarata ellenére gyámság alá helyezték, sok szempontból azonban nem volt legális, vagy helyesen eljárt, hiszen demenciával vádolták az énekesnőt, de legális vagy hivatalos kivizsgálás azonban soha nem történt. Több, mint 13 év után végül a gyámság véget ért 2021 novemberében, hiszen már az elejétől kezdve megkérdőjelehezhető volt, hogy szüksége van az énekesnőnek ekkora irányításra vagy sem. Sokak szerint ez mentette meg az énekesnőt, de több mint valószínű, hogy ez a gyámság többet ártott, mint segített és Britney talán a gyámság nélkül még hamarabb is talpra állt volna. A gyámság jelenléte nyílván mindenkinek finánciális előnyt kovácsolt, kivéve Britneynek. A gyámság lejárta után pedig férjhez ment és kiadott egy új dalt tavaly évben, amely Amerikában bekerült a top 5-be. Britney jelképezi a reményt és a fényt, hiszen nem csak mint ember harcolt saját jogaiért és szabadságáért, de karrierje végig töretlen maradt. 2008-ban sikeresen visszatért a Circus albumával, amely az eladási lista élén debütált és grammy jelölést kapott az első kislemez. Ugyanakkor a Circus turné az évtized egyik legsikeresebb turnéja volt, mindenhol elfogytak a jegyek és hatalmas bevételt hozott, évekkel később pedig a Femme Fatale albummal hasonló sikereket ért el. Tehát a magánügyi és karrieri problémákat maga mögött hagyva profin visszatért és töretlen karrierrel meg mostmár szabad házas nőként éli az életét. Tökéletes példa arra, hogy hírnév tud hozni egy stabil finánciális helyzetet, hiszen Britney eleve egy húzónév lett, így erős és töretlen karrierje maradt és mostmár örökre a visszatérés nagymestereként fogunk rá emlékezni.

Amy azonban nem tudott kilábalni a viharos korszakából. Britneyhez hasonlóan később ő is megismerkedett egy stabilabb férfival. Reg Travis filmrendező volt Amy pasija életének utolsó 2 évében. De Amy nem tudott démonjaival leszámolni. Menedzsere elküldte St. Lucia szigetére tisztulni, és habár a drogokat valóban maga mögött hagyta, az alkohollal helyettesítette a drogok hiányát. Ugyanakkor mikor visszatért Londonba az őrület folytatódott körülőtte és az alkohol problémái nem voltak orvosolva. Reg probált jó partner lenni, de Amy saját démonaival való harcot nem tudta megnyerni. 2011-ben akarata ellenére a Menedzsere és apja turnéra küldte, ahol az első állomáson Belgrádban ittasan lépett a színpadra így a sok negatív visszajelzés után a turnét törölték is. 2 hónappal később Winehouset holtan találták lakásában alkohol mérgezés következtében. Amy Winehouse egy erős egyéniség volt, de a hírnév által kialakult helyzetet nem tudta kezelni és drogokkal, később pedig alkohollal zsibbasztotta magát, hogy kezelni tudja a helyzetet, de ez sem volt menekvés, hiszen a hírnév és lelki problémái mellett a függőség csak egy újabb problémát jelentett, egy olyan démont, amit már nem tudott legyőzni. Winehouse ismerősei szerint hajlamos volt az önpusztításra, így eleve könnyebben tudta őt magával ragadni a függőség. Ő jelképezi a depressziót, a pazarlást, a hírnévnek azon csapdáját, amiből ő nem tudott kimászni és előbb útóbb bedarálta.zatoschil-ballai_andor_podcast_12.png

Konkluzióként Britney a fény, a ragyogás, a kitartás, a visszatérés, a főnix, aki képes a saját hamvaiból is feltámadni és újult erővel visszatérni. Amy pedig a sötétség, akinek habár Isten adta tehetsége volt, de a depresszió, a függőség, és a hírnév magával ragadta. Mindkét oldalban megfigyelhető, hogy a hírnév tud jó és rossz is lenni, függ az adott személytől, helyzettől és felfogástól is. A fényt csodáljuk és inspirálódunk belőle, a sötétséget sajnáljuk és tanulunk a hibáiból, de ebben az esetben mindkét előadó ereje, tehetsége és története csodálatra méltó.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosanstilusos.blog.hu/api/trackback/id/tr6018163354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása