Okosan stílusos

Okosan stílusos

Britney Spears vs. Jessica Simpson : ki az ideálisabb példakép?

2023. november 03. - Zatoschil Ballai Andor

thumbnail.jpg

Britney Spears és Jessica Simpson a kilencvenes és a kétezres évek meghatározó alakjai. Nem csak a zenéjükkel ragyogták be a rajongók mindennapjait, de mindketten több projektben vettek részt, több karrier merföldkövet értek el és bizony mindkettőnek kijutott a szakmai és magánéleti válságból is. Nem gondolom, hogy korrekt lenne az, hogy ha őket betegesen össze hasonlítanám és amolyan bulvár cicaharcot kreálnék a kettejük között. Inkább csak egy egészséges és reális párhuzamot fogok bemutatni a 2 ikon magánélete és karrierje között, hiszen a debütálásuk óta mindenki egymáshoz hasonlítja őket. A következő cikkben gorcső alá vesszük a számtalan hasonlóságot és meg tudjuk ki a követendőbb példa illetve miben inspirált egy egész generációt a 2 hölgyemény.

1. Korai évek és debütálás.
Mindkét énekesnő kiskora óta énekel. Britney a Star Search nevezetű tehetségkutatóban csillogtatta meg énektudását, ahol végül másod hegedűsként végzett. Később a Mickey Mouse Klubban debütált, amolyan interaktív műsor volt gyerekek számára. Jessica Simpson eleinte a templomban énekelt, kórusban, később ő is jelentkezett a Mickey Mouse klubba, de végül nem került be a legjobbak közé. Évekkel később mikor kezdtek felcseperedni mindketten lemez szerződésre vadásztak. Britneyt szerződtették először a Jive Recordsnál, Jessicát pedig 1 évvel később a Columbia Recordsnál, addigra már Britney rég debütált... Baby One More Time című dalával és albumával, amely uralta az eladási listákat világszerte. Jessica később debütált a kilencvenes évek legvégén I Wanna Love You Forever című dalával és ugyanabban az évben később megjelent Sweet Kisses című albuma, amely nem produkált akkora eladást, amelyet lemezkiadója elvárt volna. Viszont így is több millió példányban kelt el világszerte és debütáló dala 3. helyen végzett a slágerlistán.

thumbnail_1.jpg

2. Zenei uralom és párkapcsolat
A debütálás és a kezdő siker után a bulvár és a közönség is állandóan összehasonlította a két pop ikont. Mindketten szőke, vékony és sötétbarna szeműek, fülbemászó pop dalokkal. Jessica azonban inkább egy vokalista, élőben énekel és erőteljesebb hangja van. Britney pedig inkább egy előadóművész, aki lenyűgözi a közönséget a koreográfiájával. Mindkét énekesnő második studióalbuma hatalmas eladást produkált. Jessica azonban nem tudott rivalizálni Britney eladásaival album téren, még akkor is ha az ő lemezeit is több millióan vásárolták meg. Mindkét énekesnő életében hasonlóan alakult a szerelem. Britney Spears az N'Sync egyik tagjával, pontosabban Justin Timberlake-el került párkapcsolati viszonyba, Jesscia Simpson pedig a 98 degrees egyik tagjával, Nick Lachey-el építette szerelmi életét. Mindkét szerelmes párt csodálta a közönség, ők voltak Amerika és az egész világ tinibálványai.

3. Reality Show
Nick Lachey és Jessica Simpson történelmet írt a Newlyweds nevezetű valóság showal, ami akkoriban igencsak új műfajnak számított. Jessica ezzel a műsorral vált nemzetközileg is igazán ismertté. 3 évados volt és rengeteg nézettséget produkált, ugyanakkor a show népszerűségének köszönhetően Jessica In This Skin című albuma hatalmas példányszámban kelt el és With You című slágere uralta a slágerlistákat. Britney Spears azonban még mindig a legyőzhetetlen zenei királynő volt. 4 első helyezett platina lemez után azonban ő is kipróbálta milyen a realityk világa. Idővel Justin Timberlake-el tönkrement kapcsolata után Britney Kevin Federline-al mondta ki a boldogító igent és Chaotic nevezetű rövid valóság showja nagy mértékben negatív visszajelzéseket kapott.

thumbnail_2.jpg

4. Mozifilmek
Britney és Jessica is kipróbálta szinészi vénáját is a mozivásznon. Britney első filmje a Crossroads nevet viselte és hatalmas siker volt. A kritikusok szerint Spears pocsék színésznő, de a moziba járók és a rajongók nagyon is értékelték az énekesnő szinészi alakítását a filmvásznon. Jessica Simpson is megcsillogtatta színészi tudását, a Dukes Of Hazzard című film a pop kultúra kedvelők nagy kedvence és bombasikert aratott a mozikban. Jessica elnyerte az aranymálna legrosszabb színésznőnek járó díjat, de ez a mozifilm lehetőséget adott neki, hogy még többen megismerjék és elkezdhesse építeni saját divat üzletláncát.

5. Fashion & beauty empire
Britney Spears először a Curious nevezetű parfümmel debütált a szépségipari boltok polcain, azóta több, mint 20 parfümöt dobott piacra és az ővé a legsikeresebb celeb parfüm márka, világszinten az ő termékei produkálták a legnagyobb eladást. Divattervezői vénáit megmutatta a The Intimate Britney Spears női fehérnemű kollekciójával, amely limitált sikereket ért el világszerte. Jessica azonban bebizonyította, hogy üzletasszonyként senki nem rughat labdába mellette. Habár a Desserts nevezetű szépségápolási kollekciója hamar csődöt mondott, akkor sem adta fel. Később megalapította a The Jessica Simpson Collection divat üzletláncot, amely tartalmaz cipőket, ruhákat, kiegészítőket, minden méretben, minden nő számára. A kollekciója több, mint egy évtizede az eladási paletta csúcsán van, átlépte az egymilliárd eladási számot és továbbra is aktívan működik az üzletlánc. A Forbes magazin is kitüntette Jessicát a kollekció sikerét követően.

thumbnail_3.jpg

6. Justin Timberlake & The Notebook
Justin Timberlake és Britney Spears igazi ikonikus párt alkottak a kétezres évek elején, ők voltak az idilli sztárpár. Miután szakítottak Britney Spears és Justin is több viszonyt folytattak másokkal. Jessica szintén gyerekkora óta ismerte Justint és miután elvált partnerétől újra találkozott Justinnal. Kevesen tudják, de Jessica és Justin egy csók erelyéig összejöttek, de nagyobb viszony nem volt közöttük. Ugyanakkor Britney és Jessica is esélyes volt a Ryan Gosling főszereplésében játszott Notebook film női főszerepére, végül Rachel Mcadams kapta meg a női főszerepet.

7. Egészségesebb kapcsolat
Jessica a Nick Lacheyel való viharos házasság után John Mayer karjaiban találta magát, amely szintén egy toxikus viszony volt számára. Idővel azonban megismerkedett a hozzá illő tökéletes férfival, Eric Johnsonnal, akivel azóta is boldog házasságban él. Britney pedig Justin és Kevin Federline után több férfi szívet is megdobogtatott, azonban a leghosszabb ideig Sam Asghari fitneszmodell maradt az énekesnő életében, akivel sajnos idén beadták a válópert, Sam azonban mellette állt a legviharosabb korszakokban is.

thumbnail_4.jpg8. Memoir
Jessica 2020-ban adta ki az Open Book címet viselő életrajzi könyvét, amiben őszintél beszél a magánéleti válságairól, házasságáról, karrierjéről és a démonairól. Britney Woman in Me című életrajzi könyve pedig 2023 októberében került a boltok polcaira, és azonnal bestseller lett. Mindkét énekesnő leszámolt a szakmai és magánéleti válságokkal és életrajzi könyveikben végre kezükbe veszik az irányítást.

9. Ki a követendőbb példa?
Úgy gondolom mindkét ikon pozitív példaképnek szolgálhat. Jessica végig hű maradt önmagához és végig irányította saját életét, egy milliárdnyi eladás után pedig örökre belevéste magát a történelembe, mint sikeres divattervező és üzletasszony, házassága pedig szintén példaértékű. Britney azonban a zenei világ koronázatlan királynője, grammy díjas énekesnő és a mai napig az elmúlt 2 évtized egyik legiskeresebb énekesnőjeként tartják számon. Tény, hogy elvesztette az irányítást és voltak magánéleti válságai, de Britney egy igazi harcosnő, aki végül visszaszerezte az uralmat saját trónja felett.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosanstilusos.blog.hu/api/trackback/id/tr10018249967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása